Παιδικό πάρτι: Do’s & Don’ts

Παιδικό πάρτι: Do’s & Don’ts
Photo: 123rf
07 Φεβ.

Παιδικό πάρτι: Do’s & Don’ts

Κάθε γονιός θα βρεθεί αργά ή γρήγορα (ίσως και πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόταν) «αντιμέτωπος» με ένα παιδικό πάρτι. Και μπορεί να μην τους ακολουθούμε, αλλά υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, είτε διοργανώνουμε εμείς το πάρτι, είτε το παιδί μας ή τα παιδιά μας είναι προσκεκλημένα. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, αν είστε διατεθειμένες να τους τηρήσετε, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά, στα παρακάτω…

Ερ.: Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να οργανώνει (όχι μόνο του φυσικά) ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων;

Απ.: Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί τη βαβούρα και τη φασαρία ενός πάρτι μετά τα 4 ή 5. Επειδή, όμως, ελάχιστοι γονείς αντέχουν να περιμένουν τόσο, τα πάρτι ξεκινούν από το πρώτο έτος. Απλώς, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ουσιαστικά διοργανώνετε ένα πάρτι για ενήλικες και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε για τις κατάλληλες προμήθειες. Ελάχιστη σημασία θα δώσουν οι μικροί καλεσμένοι σας στον στολισμό, το φαγητό και την τούρτα…

Ερ.: Πόσα παιδιά πρέπει να προσκαλέσω;

Απ.: Υπάρχει ένας κανόνας που τηρείται κυρίως στο εξωτερικό. Ισάριθμα παιδιά με την ηλικία του παιδιού μας, συν ένα. Δηλαδή 7 καλεσμένους εάν το παιδί μας είναι 6 ετών. Όταν όμως πρόκειται για πάρτι παιδιών μικρότερης ηλικίας θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ανάμεσα στους καλεσμένους να είναι και κάποιος φίλος ή φίλη του παιδιού μας, με τον οποίο αισθάνεται άνετα.

Εάν το παιδικό πάρτι αφορά παιδιά Δημοτικού, που έχουν ξεκάθαρη άποψη για το ποιους θέλουν να καλέσουν, τότε έχετε την ευκαιρία να τους μάθετε πώς θα είναι διακριτικά με τα αισθήματα των άλλων παιδιών. Δηλαδή, εάν στην τάξη υπάρχουν 20 παιδιά και το δικό σας θέλει να καλέσει τα 18, εξηγείστε του πόσο άσχημα θα αισθανθούν τα δύο παιδιά που αποκλείστηκαν από το πάρτι. Καλό λοιπόν θα ήταν να τα προσκαλέσει όλα. Εάν όμως από τα 20 παιδιά θέλει να καλέσει τα 5, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Καλό θα ήταν όμως να μην μοιράσει τις προσκλήσεις στο διάλειμμα, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές…

Ερ.: Το παιδί μου πήγε στο πάρτι της Κατερίνας. Πρέπει στο πάρτι του να ανταποδώσει την πρόσκληση;

Aπ.: Δύσκολη ερώτηση και έχει συμβεί στους περισσότερους. Το εάν θα ανταποδώσει την πρόσκληση εξαρτάται από το πόσο καλοί φίλοι είναι με την Κατερίνα. Εάν κάνουν συχνά παρέα, τότε ναι, θα την προσκαλέσει. Εάν πάλι δεν είναι φίλοι, τότε δεν χρειάζεται να το κάνει.

Ερ.: Το παιδί μου αποκλείστηκε από τη λίστα προσκεκλημένων στο πάρτι του συμμαθητή του. Πώς το χειρίζομαι;

Απ.: Είναι αυτονόητο πως θα υπάρξουν φορές που τα παιδιά μας δεν θα είναι προσκεκλημένα και ως αυτονόητο γεγονός θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Εξηγήστε στο παιδί πως μπορεί να υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των καλεσμένων ή να ήθελε να καλέσει μόνο τους πολύ στενούς φίλους του. Δείξτε του ότι δεν χάθηκε ο κόσμος και προτείνετέ του να πάτε μαζί μία βόλτα.

Ερ.: Τα χρήματα που διαθέτω για ένα πάρτι είναι περιορισμένα. Πώς μπορώ να «συναγωνιστώ» άλλα πανάκριβα πάρτι;

Απ.: Ειλικρινά, το μόνο που ενδιαφέρει τα παιδιά είναι να παίξουν με τους φίλους τους, να ευχαριστηθούν την τούρτα και τα δωράκια (που δεν χρειάζεται να είναι ακριβά), τα οποία θα πάρουν στο τέλος. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιον θέλετε να εντυπωσιάσετε. Τις άλλες μαμάδες, ή το παιδί σας;

Ερ.: Πρέπει να ενημερώσω την οικοδέσποινα εάν το παιδί μου δεν θα μπορέσει να παραστεί στο πάρτι;

Απ.: Εννοείται. Πρέπει η οικοδέσποινα να γνωρίζει πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι της. Τώρα εάν αποφασίσετε να πάτε την τελευταία στιγμή, θα πρέπει και πάλι να ενημερώσετε.

Ερ.: Η πρόσκληση είναι για την κόρη μου. Αυτό σημαίνει πως είμαστε όλοι καλεσμένοι;

Απ.: Εάν το παιδί σας είναι μικρής ηλικίας είναι αυτονόητο πως θα το συνοδεύετε σε όλη τη διάρκεια του πάρτι. Εάν όμως θέλετε ή χρειάζεται να πάρετε μαζί σας και το αδελφάκι του, τότε θα πρέπει και πάλι να ενημερώσετε την οικοδέσποινα.

Ερ.: Από ποια ηλικία μπορώ να αφήσω το παιδί μου στο πάρτι και να φύγω;

Απ.: Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει κανόνας, πέραν του ότι πριν τα 8 θεωρείται σχεδόν απαγορευτικό κάτι τέτοιο. Και πάλι όμως εξαρτάται από το χώρο του πάρτι, πόσο καλά γνωρίζετε την οικογένεια και πόσο σίγουρη είστε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Για οποιαδήποτε απορία ρωτήστε την οικοδέσποινα όταν θα ενημερώσετε για την παρουσία σας.

Ερ.: Στο πάρτι που διοργανώνω έχω ορίσει την ώρα αποχώρησης των παιδιών. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όλοι οι γονείς θα έρθουν στην ώρα τους για να παραλάβουν τα παιδιά τους;

Απ.: Δεν μπορείτε να είστε σίγουρη και σίγουρα κάποιοι θα αργήσουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι όταν φέρουν τα παιδιά στο πάρτι να τους υπενθυμίσετε ευγενικά την ώρα που θα πρέπει να έρθουν να τα παραλάβουν.

Ερ: Πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσω για τα αποχαιρετιστήρια δώρα;

Aπ.: Αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Σίγουρα όμως μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε μόνες σας πανέμορφα δωράκια, με πολύ χαμηλό κόστος.

Άννα Ανδίρα

Με το μικρόβιο της δημοσιογραφίας στο DNA μου, η επαγγελματική πορεία διαγράφηκε από νωρίς. Ύστερα, ήρθαν η οικογένεια και τα αγόρια μου, κι έτσι στις κυριακάτικες εφημερίδες προστέθηκαν τα περιοδικά για παιδιά, για συνταγές, για ιδέες που κάνουν τη ζωή τους πιο όμορφη. Στο Mama’s party έχουμε έναν και μοναδικό στόχο: Να συγκεντρώνουμε ιδέες και συμβουλές για να κάνετε το πάρτι τους μοναδικό. Άλλωστε, αυτό που ομορφαίνει τη ζωή μας είναι το χαμόγελο στο πρόσωπο όλων των παιδιών.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Περισσότερα από την κατηγορία
BLOG

Οδηγός για ένα τέλειο πάρτι

Το παιδικό πάρτι που σκέφτεστε να οργανώσετε πλησιάζει; Επειδή σίγουρα το άγχος είναι μεγάλο, σκε...

Γενέθλια είναι… θα περάσουν!

Φέτος, ο μεγάλος μου ο γιος κλείνει τα 11 και με αυτή την αφορμή θυμήθηκα το άγχος που είχα όταν ...

Τούρτα: Ψάξε, ψάξε για να την βρεις

Σε κάθε παιδικό πάρτι γενεθλίων το παιχνίδι ή τα παιχνίδια με τα οποία θα κρατήσουμε τα παιδιά απ...

Mamasparty
Powered by Douvogiannis.com